Certyfikaty krajowe
W Indonezji, część towarów i usług przed wejściem do obrotu handlowego, wymaga uzyskania certyfikatu SNI (Standar Nasional Indonesia). Wymogom certyfikacyjnym, podlega również część procesów produkcyjnych i wdrażanych systemów.
Obowiązek uzyskania SNI dotyczy ponad 540 produktów, między innymi opon, cementu, regulatorów ciśnienia gazu, zabawek dla dzieci, wody butelkowanej, mąki czy kasków motocyklowych. Pełna lista produktów znajduje się pod podanym poniżej adresem:
http://sisni.bsn.go.id/index.php/regtek/regulasi/sni_wajib
Certyfikacja Halal
Uzyskanie certyfikatu na rynek indonezyjski (warunkującego eksport do Indonezji polskich produktów mięsnych i wyrobów mleczarskich) jest możliwe m.in. za pośrednictwem Muzułmańskiego Związku Religijnego RP (pozwolenie uzyskane 23 maja 2011 r. uprawnia MZR do certyfikacji uboju bydła oraz przetworzonych produktów spożywczych).
Certyfikat halal dotyczy również wyrobów kosmetycznych. Indonezyjską instytucją odpowiedzialną za certyfikację jest Majelis Ulama Indonesia (MUI – Indonezyjska Rada Ulemów).
Country Aprroval
Country Aprroval - długotrwała procedura, w którą zaangażowane są m.in. Ministerstwo Rolnictwa Republiki Indonezji oraz Główny Inspektorat Weterynarii RP, dotyczy wystawienia certyfikatu akceptacji kraju pochodzenia - dokumentu niezbędnego do umożliwienia eksportu na rynek indonezyjski zagranicznych artykułów rolnych, w tym mięsa, mleka, owoców i warzyw.